European Energy åbner testcenter for solkraft på Risø

I samarbejde med DTU har European Energy opført et testcenter med den nyeste teknologi, der skal udnytte solkraft endnu bedre

Et helt nyt testcenter skal gøre European Energy og Danmarks Tekniske Universitet klogere på potentialet i næste generation af teknisk udstyr til at høste energi fra solen. European Energy har betalt for opførslen på DTU Risø Campus og har valgt at finansiere flere forskningsprojekter med udgangspunktet i det nye testcenter.    

Knud Erik Andersen, CEO i European Energy, siger:

”I European Energy ser vi det som et fint eksempel på, hvordan erhvervsliv og universiteter kan arbejde sammen, så vi alle sammen får et udbytte af samarbejdet. European Energy får mulighed for at samle præcise data, som vi kan bruge i forbindelse med vores byggerier over hele verden, mens forskerne får adgang til en solcellepark med det nyeste isenkram, beliggende i deres egen baghave.”  

Anders Overgaard Bjarklev, rektor for DTU, siger:

”Vi ser frem til samarbejdet med European Energy, for der er mere end nogensinde brug for, at forskere og virksomheder arbejder sammen, når vi skal løse verdens udfordringer på energiområdet. På DTU kan vi mærke den stigende efterspørgsel efter forskning og kompetencer inden for solenergi. Det er bl.a. en af grundene til, at vi netop har lanceret Danmarks første studielinje i solenergi. Med testcentret på DTU Risø Campus bliver der nu endnu bedre muligheder for at forske på området og uddanne ingeniører, som har den nyeste viden og dermed kan opfylde erhvervslivets behov”.

Testcenteret er det eneste af sin type i Europa, og skal i de kommende år bl.a. teste de nyeste solcelleteknologier kombineret med forskellige trackerstrukturer og samspillet med forskellige energilagerteknologier. En af de teknologier, som testes, er bifacielle solpaneler, der kan optage energi på begge sider af panelerne.

”Med de data vi får fra testcenteret, kan vi ret præcist se udbyttet af den nye teknologi og teste nye muligheder og kombinationer. Det åbner både nye muligheder for forskning, men også kommerciel viden, som kan bruges i kommende energiprojekter. Det betyder i sidste ende billigere grøn strøm til forbrugerne", siger Knud Erik Andersen.

Testcenteret er opført, og lige nu foretages den endelige justering, inden den egentlige forskning påbegyndes. Centeret åbnes officielt den 12. oktober af energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.


Kontakt:  Joachim Steenstrup, kommunikationschef, T: +45 51624815 E: jst@europeanenergy.dk,

Joachim Steenstrup